Symbaloo, meer dan een blokkendoos

Symbaloo, meer dan een blokkendoos

Symbaloo lanceert maandag 4 juni haar app voor iPhone en Android. Hiermee slaan we een brug in het beheer van content tussen PC, mobiel en tablets. Ter ere van de app release zal komende week elke dag een blogpost verschijnen over Symbaloo, door Symbaloo’ers. Vandaag geeft CTO Koen Dantuma ons een kijkje in de keuken van Symbaloo. 

Een engels gezegde, maar het slaat de spijker op zijn kop. Sinds het eerste idee van Symbaloo was geboren tot aan nu hebben we bij Symbaloo altijd het idee gehad dat het internet makkelijker kon worden gemaakt. Nu 5 jaar later leven en werken we nog steeds volgens die visie.

Wat veel mensen echter niet weten is dat die visie vaak paradoxaal werkt. Des te simpeler de werking aan de voorkant, des te ingewikkelder de techniek aan de achterkant. Hier op kantoor is, zeker bij het naderen van deadlines, menig discussie gevoerd welke weg we zouden moeten volgen. Makkelijker voor de gebruiker, of makkelijker voor de ontwikkelaar? De uitkomst in elke discussie mag duidelijk zijn, de gebruiker wint.

Maar wat is er dan zo ingewikkeld aan Symbaloo? Wat maakt Symbaloo zo’n bijzonder product? Daarvoor neem ik jullie graag mee naar 5 jaar geleden toen we druk bezig waren met het ontwikkelen van de eerste demo versie.

De eerste versie

We spreken begin 2007 en Internet Explorer 6 was de standaard. Een browser als Firefox kwam net opzetten en Google Chrome bestond nog niet. De eerste zogenaamde javascript Frameworks kwamen om de hoek kijken en daarmee kregen ontwikkelaars opeens tot dan toe ongekende mogelijkheden. Na de eerste in Photoshop gemaakte plaatjes en statische demo’s zagen we dat we meer moesten doen om de gebruiker echt een goede ervaring te bieden.

Dat werd een uitgebreide manier van personalisatie met een simpele drag-and-drop functionaliteit.Dat is ook direct het punt wat Symbaloo zo uniek en bijzonder maakt. Omdat gemak ook toen ook al voorop stond, wilden we dat mensen niet hoefden te registreren. Een extra drempel die technisch (voor basis gebruik) niet nodig was.

Het feestje was begonnen

Als snel hadden we in onze database (zie het als een hele grote Excel-file, met veel tabbladen die de data bevatten) honderd duizenden “gebruikers”, met samen een miljoen tabbladen en velen miljoenen blokjes, want ook toen al bewaarden we die netjes voor iedereen! De gangbare versie van Excel kon toen bijvoorbeeld nog niet meer dan 65.536 rijen bevatten en de laatste versie van Excel ‘slechts’ 1 miljoen.

Deze vergelijking gaat uiteraard niet helemaal op, maar voor veel mensen geeft het aan hoe we onze technische infrastructuur tot het uiterste dreven.

Redelijk snel na de lancering bouwden we de functie ‘Pagina delen’ al in Symbaloo, wat ons systeem alleen nog maar complexer maakten voor onze ontwikkelaars. Het huis Symbaloo was op dat moment nog groot genoeg voor de huidige bewoners, maar ze moesten vooral geen feestje gaan geven en de rest van de buurt uitnodigen.

Aangezien wij echter wel van een feestjes houden, moesten we verder met de techniek en de enige optie om uit te breiden, was alles vanaf de grond toe opnieuw op te bouwen. Het huis moest een flatgebouw worden, met mogelijkheden om er een wijk of zelfs een stad van te maken.

Symbaloo 2.0

Terug naar de tekentafel. Na de eerste conceptschetsen en menig discussie later zijn we uiteindelijk uitgekomen op een volledig flexibele oplossing, met ruimte voor groei en hopelijk nog een hoop feestjes.

Ondertussen worden de ruim 150 miljoen blokjes, 10 miljoen paginas en 2,5 miljoen accounts (waarvan 1 miljoen regelmatig terugkeren) opgeslagen in een server opstelling met 9 aparte databases. Hierin krijgt elke gebruiker zijn eigen stukje database toegewezen. Hierdoor kan het opzoeken van iemand zijn pagina’s en blokjes veel sneller gebeuren.

In samenspraak met de server experts bij TRUE zijn we constant op zoek naar verbeteringen en optimalisaties. Zo wordt iedereen zijn eigen gemaakte en geuploade blokjes op een ingenieuze manier op de verschillende harde schijven gezet die geoptimaliseerd zijn om plaatjes te serveren.

Alles wat vaker dan 1x gebruikt wordt cachen we op verschillende niveaus in het geheugen van de servers en zijn we constant op zoek naar verbeteringen in de code om alles zowel op de server als bij de gebruiker op de computer nog sneller en uiteraard makkelijker te maken. Tot slot maken we uiteraard constant backups voor als er onverhoopt toch iets mis gaat.

Het hele technische team hier bij Symbaloo is constant bezig om naast gave nieuwe uitbreidingen te maken en bedenken ook het huidige systeem nog beter en sneller te maken.

Ondertussen staat Symbaloo als een huis, nee, flat, misschien zelfs wel een metropool! Nodig dus gerust nog wat vrienden en kennissen uit voor een online feestje en deel al je pagina’s zonder zorgen!

Koen Dantuma
Co-founder en CTO Symbaloo

Uitdaging: Verzamel de 6 Symbaloo blokjes! 

In de laatste week voor de release van de app kun je 6 blokjes verzamelen. Deze 6 blokjes vormen samen een plaatje. Zie je wat er op het plaatje staat, mail ons dan wat het plaatje volgens jou is. De eerste 5 met het goede antwoord winnen wat er op het plaatje staat. Onder alle latere correcte inzendingen worden er nog eens 5 verdeeld

Klik op het blokje om hem toe te voegen aan Symbaloo.

In de blogpost van Klaas Lameijer (CEO Symbaloo) vind je het eerste blokje.

In de blogpost van Sander Vessies (Co-founder Symbaloo) vind je het tweede blokje.

In de blogpost van Harm Hofstede (ICT-onderwijs expert) vind je het derde blokje

10 Responses to “Symbaloo, meer dan een blokkendoos”

 1. Ronald van de Poel 01/06/2012 at 08:23 #

  OK dan het is een Ipad met de Symbaloo app en met twee Symbaloo mokken er op.

  • Arie den Boer 01/06/2012 at 09:24 #

   Volgens mij is het de nieuwe Symbaloo App op de Samsung Galaxy S3

 2. Marcel 01/06/2012 at 09:30 #

  Koffiekop met Symbaloo embleem op een muismat tegen een raam of glasplaat.

 3. Ron 01/06/2012 at 16:16 #

  2 mokken met het symbaloo logo erop, op een muismat met daarop de symbaloo app.

 4. Henk Drenth 01/06/2012 at 19:14 #

  Ik denk dat het een mok is met het logo van Symbaloo.

 5. peter 02/06/2012 at 05:58 #

  Symbaloo mok geplaatst op Symbaloo muismat weerspiegelend door scherm

 6. Wil 02/06/2012 at 13:17 #

  Volgens mij is het een koffiemok geplaatst op een tablet waarop de nieuwe app is geinstalleerd.

 7. Normyo 02/06/2012 at 14:40 #

  Volgens mij gaat er iets helemaal fout, ondanks het feit dat het een leuk idee is die wedstrijd met symbaloo blokjes.
  Ten eerste is de opdracht te vaag: Willen jullie een beschrijving van het gehele plaatje of alleen de hoofdpunten. Daarbij is het ook nog eens een plaatje in een afbeelding, dus welk plaatje bedoelen jullie. Of willen jullie dat de deelnemer reageert vanuit wat zij denken dat jullie verwachten. Aangezien het gaat over de nieuwe Symbaloo app zal het plaatje wel gaan over de app.
  Ten tweede gaat het mis bij het stuur ons de oplossing. Het is namelijk niet duidelijk waar de oplossing naar toe gestuurd moet worden. Of mag het ook ingediend worden op de website onder ieder artikel waar een blokje in gepubliceerd wordt. Of willen jullie het op je hulp adres via email.

  Maar dat doet niets af aan het leuke idee van deze wedstrijd.

 8. Eric 03/06/2012 at 21:27 #

  2 “symbaloo” mokken op een tablet met Symbaloo als pagina.

 9. Coos Huizen 30/08/2012 at 12:39 #

  Leuke site. Dank!

Leave a Reply